Therapeutische Elastische Kousen

Het aanmeten en leveren van therapeutische elastische been- en armkousen is een speciaal vakgebied. Degene die, zoals ik, bevoegd is dit vak uit te oefenen, mag zich bandagist noemen.

Wat is het belang van het dragen van therapeutische elastische kousen?

Door de aderen in ons lichaam stroomt bloed, dat bestaat uit bloedcellen en vocht. Het bloed stroomt van boven naar beneden, en weer terug omhoog. Zodra de bloedcirculatie niet goed functioneert kan niet al het bloed en vocht weer terug naar boven. De kleppen in de beenaderen, die ervoor zorgen dat het bloed niet naar beneden zakt, sluiten dan niet goed, waardoor er vocht in de benen en voeten achter blijft. Het gevolg is dat er teveel druk ontstaat op de beenaderen en er zal vocht uit de aderen gaan treden en zich ophopen in het omliggende weefsel. Door het dragen van therapeutische elastische kousen worden de aderen samengedrukt, zodat de kleppen beter sluiten en het bloed en vocht naar boven kan worden afgevoerd.

Therapeutische elastische kousen worden ingezet als hulpmiddel bij behandeling van o.a. een verminderd functionerend bloedvatenstelsel (chronische veneuze insufficiƫntie=CVI), hetgeen oedeem veroorzaakt, eveneens bij lymfoedeem in de benen of armen (b.v. na een borstoperatie, waarbij de lymfklieren zijn weggenomen of na bestraling), na trombose, bij spataderen, na genezing van een wond (b.v. een open been), na genezing van wondroos, of na een zwachteltherapie, om het resultaat van het zwachtelen te behouden. Therapeutische elastische kousen worden ook preventief ingezet bij zwangerschap, bij uitoefening van staande of zittende beroepen of bij een lange vliegreis om het ontstaan van spataderen of trombose te voorkomen.

Het doel van deze elastische kousen is niet alleen om door het uitoefenen van extra uitwendig druk op (delen van) een been of arm, het terugstromen van vocht naar de lymfe- en bloedvaten te stimuleren, maar ook de doorstroming in de bloed- en/of de lymfevaten te bevorderen. Dit is compressietherapie. Op deze wijze kan oedeemvorming (=vochtophoping in b.v. de benen of armen) worden verminderd en de mogelijke complicaties als gevolg van oedeemvorming worden hiermee voorkomen en bestreden. Het dragen van deze elastische kousen bevordert en verbetert daarnaast ook de afvoer van afvalstoffen en de conditie van het onderhuidse weefsel.

Het aanmeten van de therapeutische elastische kousen vindt in principe plaats in mijn pedicurepraktijk aan de Kuinder 52 te Zeewolde. Indien het voor u niet mogelijk is mijn praktijk te bezoeken kom ik graag bij u aan huis om de kousen aan te meten en af te leveren. Meestal kunnen de kousen snel worden afgeleverd. Dit hangt echter wel af van de soort kousen en of het gaat om confectie dan wel om maatwerk. Bij het afleveren krijgt u van mij een korte mondelinge aantrek-, gebruiks- en onderhoudsinstructie. Therapeutische elastische kousen met drukklasse 2, 3 en 4 worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Informeert u even bij uw eigen zorgverzekeraar! Het enige dat u nodig heeft is een verwijsbrief van uw huisarts.

In het kader van het aanmeten van therapeutische elastische kousen ben ik aangesloten bij FysioTek te Arnhem. FysioTek te Arnhem is een landelijke organisatie op het gebied van het verstrekken van therapeutische elastische kousen en heeft op haar beurt contracten met vrijwel alle zorgverzekeraars. Middels deze constructie is het voor mij niet nodig om zelf individueel contracten te sluiten met de zorgverzekeraars. Het bestellen van therapeutische elastische kousen doe ik via FysioTek en zij handelen de financiƫle gang van zaken af met de zorgverzekeraars. De door mij bij u aangemeten therapeutische elastische kousen krijg ik via de fabrikanten toegestuurd, zodat ik deze weer vlot aan u kan afleveren.

3 5